Маячна штукатурка стін в Одесі

Нинішні методи ремонту передбачають дотримання обов’язкового порядку технологічних процесів при будівництві. Для отримання хороших показників якості робіт потрібно не тільки використовувати сучасні матеріали, але й дотримуватись вимог до підготовки роботи. Чим краще будуть підготовлені стіни із застосуванням маячної штукатурки, тим швидше і якісніше будуть виконані подальші роботи: укладання плитки, поклейка шпалер або шпаклівка стін.

Основне завдання маячної штукатурки – надання поверхні стін правильних геометричних розмірів. Стіна кімнати має бути у вертикальній площині по відношенню до площини підлоги. Насправді стіни мають суцільні горби, ями і відхилення від вертикальної площини. Щоб ліквідувати такі недоліки (вирівнювання площини стіни) використовують штукатурку стін по маячним напрямним. Встановлюють на стінах дві планки і наносять штукатурний розчин, потім зайвий розчин видаляють (здирають) рейкою або дошкою. Шар, що залишився, буде площиною, яка потрібна. Щоб домогтися правильної геометричної форми, необхідно виставити штукатурні напрямні вертикально на стінах, в одній площині. Щоб полегшити встановлення напрямних продають спеціальні металеві оцинковані рейки.

До початку маячно-штукатурних робіт слід провести підготовку робочої поверхні до ремонту. Обов’язково провести аналіз наявної поверхні стіни. Для цього можна використовувати гумовий молоток, шпатель. Молотком стукають по стіні, а шпателем намагаються підірвати шпаклівку. Якщо стіна «бубонить», то тут штукатурка від стінки відстала. Якщо шпаклівка просто знімається шпателем, це значить недостатньо гарне зчеплення з основою шпаклювального шару. У таких місцях потрібно очистити стіну від старої штукатурки або зняти шар шпаклівки.

Влаштування маяків

Одним словом, на стіни треба встановити напрямні смуги, якими буде переміщатися рейка-правило. Її можна використовувати будь-яку, придатну для такої роботи. Зручно працювати з алюмінієвою рейкою-правилом 1,5м. Для професійних робіт вона може бути довшою. Як смуги напрямні можна купити сталеві оцинковані рейки. За допомогою штукатурного розчину, схилу та шурупів необхідно виставити на стіні напрямні смуги у вертикальній площині. Відстань між маяками трохи менша, ніж штукатурне правило. Завершивши установку, потрібно зробити додаткове кріплення рейок до стіни за допомогою розчину. Надлишки розчину потрібно прибрати. Після підсихання приступити до штукатурки.

Маяки із штукатурного розчину.

Покупні маячні рейки не зовсім підходять для оштукатурювання стін. Маючи висоту в 6мм і більше, вже наперед рейка дає великий шар штукатурки, що призводить до перевитрати матеріалу, отже, до подорожчання робіт. Зробити малий шар 1,0-2,0мм дозволяє метод виконання маяків із штукатурного розчину. Якщо обсяг штукатурних робіт відносно невеликий, можна виконати напрямні смуги без придбання спеціальних маячних рейок. Виготовляють їх із такого ж матеріалу, який використовується для штукатурки. На стіну накладається борозна із розчину по розміченій лінії, потім у борозні рейкою-правилом роблять відбиток. Відбиток, що вийшов, є напрямною для штукатурної рейки.

Щоб виготовити напрямні необхідно розмітити стіну, нанести на неї вертикальні лінії. На кожній з них потрібно по схилу встановити шурупи (не менше двох), на які спиратиметься рейка при виготовленні відбитка. Шурупи встановлюють по схилу і вивертають на ту величину, щоб нова площина стіни перекривала нерівності. Для зручності робіт необхідно обернути рейку в плівку, закріпити скотчем. Потім нанести штукатурний розчин. Приставити до шурупів рейку-правило та видавити надлишок розчину. Шпателем поза рейки прибрати розчин. Притримуючи правило, обрізати скотч, розправити плівку. Забрати правило. Дайте розчину підсохнути, потім зніміть плівку. Вона легко знімається з сирого розчину. Викрутіть шурупи і при необхідності підправте готову напрямну. Після висихання приступаєте до вирівнювання поверхні стін штукатурним способом.

Під час виконання штукатурних робіт слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  • виставляти напрямні таким чином, щоб штукатурний шар перекривав усі нерівності, товщина шару була мінімальною;
  • якщо виступаючий ділянка стін має невелику площу, слід зрубати його, ніж накидати шар на великій площі;
  • приготування штукатурного розчину робіть у наступній послідовності: спочатку замісіть розчин, потім дайте постояти 5 хвилин і розмішайте;
  • не робіть дуже сухий розчин, з ним складно працювати, рідкий розчин «пливе»;
  • толстые слои следует набрасывать в два-три приема;
  • товсті шари розчину краще армувати сіткою;
  • рейку намагайтеся тримати перпендикулярно до напрямних смуг;
  • перед нанесенням наступного шару витирайте попередній.

Остаточне затирання легше здійснювати мокрим методом. Коли розчин зміцніє, при цьому буде ще вологим, потрібно зробити затирання. Стіну змочити водою, застосовуючи велику щітку, потім затерти штукатурною терткою до появи штукатурного молочка на поверхні. Молочко потрібно зняти широким шпателем.

Scroll to Top

Отримайте безкоштовну консультацію

Получите бесплатную консультацию