Вентильовані фасади Блок-Хаус

Зараз, коли матеріали з натуральної деревини стали не просто засобом для декоративного оздоблення будинків, а ще й способом надати їм затишнішого вигляду, привнести вишуканість, ринок пропонує все більше різноманітної продукції для реалізації подібних задумів. Одним із найпопулярніших матеріалів для зовнішнього та внутрішнього використання стає блок-хауз.

Ця англійська назва в російському варіанті подається по-різному: від злитого написання блокхаус або блокхауз до ближчого до оригінального написання блок-хаус. І хоч би як «загадково» воно звучало, насправді під ним ховається досить простий товар: один із видів вагонки, а саме обробна дошка з лицьовою поверхнею під оциліндровану колоду. Простіше кажучи, облицювання такою дошкою зовнішньої або внутрішньої стіни будинку створить ілюзію того, що перед вами не будівля з цегли або бетону, а повноцінний дерев’яний зруб, побудований тільки з матеріалу найвищої якості.

ПЕРЕВАГИ

Як і вагонка, блок-хаус виготовляється із колоди. Але на відміну від плоских дощок, він має лицьову сторону з циліндричною поверхнею, тому розпилювання вихідної колоди проводиться за ретельно розробленою схемою «квадрат у колі». Внутрішня частина йде для виробництва бруса та плоскої дошки, а із зовнішньої нарізають чотири заготовки для блок-хауса. Далі кожна надходить на верстат, де вирівнюється ширина дошки, вирізаються паз і шип на бокових сторонах і поздовжні жолобки – на «виворітній».

Потім вироби проходять додаткову обробку і набувають гладкості. За наявності сучасного високоточного обладнання, у процесі виробництва одержують рівну, з ідеально підходящим з’єднанням «паз-шип» вагонку типу блок-хауз. Готову продукцію упаковують у термозбіжну плівку по три дошки в кожній упаковці.

Матеріалом виробництва блок-хауза служать різні породи деревини, як листяні, і хвойні. Останні мають ряд переваг: смола, що виділяється в процесі росту дерева, створює природну гідроізоляцію, чим продовжує термін служби готових дерев’яних виробів. Блок-хауз виготовляють з англійської та архангельської сосни, ялини, кедра. Одним з найпоширеніших сортів деревини хвойних порід, що високо цінуються, є сибірська модрина. Маючи високу твердість, вологостійкість і високу стійкість до гниття, вона широко використовується при виробництві оздоблювальних матеріалів в цілому і вагонки зокрема.

Оскільки блок-хауз призначений для обшивки як зовні, так і усередині, випускають дошки різної ширини та товщини. Якщо для зовнішньої обробки переважніше перетин, наприклад, 46*180, то всередині краще використовувати більш плоский матеріал. Він не з’їдає простір усередині приміщення, а створює красиве рельєфне покриття. Найчастіше блок-хауз застосовують для оформлення відкритих та закритих веранд, альтанок, літніх будиночків, лазень та саун. Житлові приміщення заміських будинків набувають особливого колориту, а тонкий запах смоли, властивий хвойним породам деревини, створює в них затишну атмосферу.

Scroll to Top

Отримайте безкоштовну консультацію

Получите бесплатную консультацию